Acest costum deși are o oarecare influență modernă, păstrează în continuare elemente tradiționale specifice zonei Olteniei.
Costumul popular pentru femei din zona Olteniei este format dintr-o camasa traditionala cusuta manual, confectionata din panza alba de bumbac, cu motive florale romanesti realizate cu fir rosu, roz, verde si maro. Camasa are maneci lungi drepte, care se inchid cu un siret, la fel ca si gulerul care se poate prinde in functie de preferinte.
Poalele (fusta) sunt, de asemenea, confectionate din panza alba de bumbac, lunga de 60 cm. In partea de jos, fusta este frumos decorata cu motive florale cu acelasi model de pe ie.
Fota este realizata dintr-o stofa neagra, brodata cu motive florale in culori similare celor de pe camasa si poale, cu o lungime de 50 cm si margini decorate cu dantela neagra. In plus, costumul este completat de un brau din acelasi material, care completeaza look-ul traditional.
Acest costum oltenesc poate fi purtat la diferite evenimente precum nunți, botezuri, petreceri de familie sau alte ocazii speciale. Mai poate poate fi purtat la diverse evenimente culturale si traditionale, sau poate fi integrat in tinute de zi cu zi pentru a adauga un aer traditional si autentic.
De asemenea, poate fi purtat și la festivaluri și târguri de tradiții și obiceiuri populare, precum
1 Festivalul "Maria Tănase" din Craiova sau
2 Târgul Olarilor de la Horezu.
3.Târgul de Mărțișor și de Florii din Târgu Jiu
4Festivalul Toamnei de la Craiova
5Festivalul "Maria Tănase" de la Craiova
6Târgul de Sfântul Ilie din Drăgășani
7Târgul de Sfântul Dumitru din Băilești
8Târgul de Sfântul Nicolae din Caracal
9Festivalul Oltenia Folk de la Craiova
10Târgul de Sfântul Gheorghe din Balș